Какво би искал/а да потърсиш?

Застъпничество за защитена природа
© Toomas Kokovkin

Проектът на WWF ще осигури лесен за използване инструмент, който да позволи систематично, дългосрочно наблюдение на ключови елементи от управлението на мрежата Натура 2000 в България.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Мрежата Натура 2000 заема около 34% от територията на страната и за опазването и развитието ѝ се инвестират милиони левове през проекти на програма ОПОС. За голяма част от тях обаче системно липсва информация до такава степен, че не е ясно какъв е ефектът от работата по проекта. Непрозрачните процедури за отчетност на дейности и резултати от големите проекти, засягащи управлението на екомрежата в България, налагат преглед на програмата и по-добро мониториране на мрежата Натура 2000.

Captive European wolf (Canis lupus), Boras zoo, Sweden.
КАКВО ПРАВИ WWF?

WWF работи по проекта „Застъпничество за защитената природа, едно от фундаменталните права в Европейския съюз“. Той е финансиран от Нидерландския Хелзинкски комитет по неговата програма „Катализатори на промяната: В подкрепа на жизнено гражданско общество в Европа“.

Целта на проекта е да улесни работата на гражданските природозащитни организации при наблюдението на управлението на мрежата от защитени зони Натура 2000. Той ще осигури лесен за използване инструмент, който да позволи систематично, дългосрочно наблюдение на ключови елементи от управлението на мрежата.

Това ще стане чрез изработване на матрица за мониторинг на основни елементи от държавните политики за Натура 2000. През 2024 година важните примери за управлението на европейската екологична мрежа в България са:

• довършване на процеса по обявяване на защитени зони;

• изработването на специфичните цели и мерки за зоните;

• мониторинга на природозащитното състояние на видове и местообитания;

• проследяване на заплахите за защитените зони;

• какво се случва с наказателни процедури срещу България в тази сфера.

Natura 2000 logo
Дейности по проекта

Екипът на проекта организира разработване на формата, а в последствие консултации и попълване на матрицата от експерти на WWF  и на партньорски организации от природозащитната коалиция „За да остане природа в България“.  Въз основа на събраните данни ще бъдат изработени предложения за промени на дейности, свързани с управлението на Натура 2000. Те ще бъдат предложени на Министерството на околната среда и водите и ще бъдат популяризирани сред природозащитната общност и медии.

Комуникационните дейности  включват и изработването на визуални материали, които „да преведат“ на разбираем за неспециалисти език процесите по управление на Натура 2000, както и ангажирането при нужда на обществеността със застъпнически дейности като граждански становища и петиции.

В резултат ще имаме инструмент за гражданско наблюдение и оценка на това как работи мрежата, включваща ключови примери по важни въпроси като съдебни дела, оценки за съвместимост и други. Мониторинговият механизъм ще се ползва дългосрочно и след края на проекта, като  резултатите от него ще помагат да се правят конструктивни предложения за подобрения в управлението на българската част от европейската екологична мрежа.

Други дейности по проекта включват преглед на основния инструмент за финансирането на мрежата - завършилата оперативна програма “Околна среда” (ОПОС). Той съдържа препоръки, вече внесени в МОСВ, за подобрения, които могат да бъдат предприети в рамките на новата програма “Околна среда” 2021 - 2027.

Дейностите по проекта помогнат да се структурира работата на гражданските природозащитни организации, обединени в коалиция „За да остане природа в България“ по отношение на наблюдението на управлението на Натура 2000 у нас. Ще направи по-видими усилията на WWF и останалите НПО да предлагат конкретни решения по влошаващите се политически рамки за защита на природата. Това ще помогне да се повиши общественото доверие в организациите на гражданското общество.

Проектът е на стойност 13 хиляди евро,  и ще се изпълнява в рамките на 12 месеца през 2024 г.